Bieden bij bridge is een cruciaal onderdeel van het spel en vereist een goed begrip van biedsystemen en conventies.
Een biedsysteem is set afspraken en conventies van een bridgepaar waarmee op grond van de waardering van de kaarten een zo goed mogelijk contract bereikt kan worden.
Bridgepartners mogen in principe alles afspreken wat ze willen, maar ze moeten hun systeem ook kenbaar maken aan de tegenstanders. Dat gebeurt d.m.v. de zogenaamde systeemkaart.
Er zijn verschillende standaardsystemen wereldwijd. Het voordeel daarvan is dat gelegenheidsparen snel een systeem kunnen afspreken.
Er zijn in principe 2 soorten biedsystemen; natuurlijke en kunstmatige. Natuurlijke biedsystemen geven vaak vooral de de lengte en kracht in de geboden kleur aan.
Kunstmatige biedsystemen zijn sterker gecodeerd, zodat b.v. een bod van Klaver 1 geen verband hoeft te houden met het bezit van de klaverenkleur. Hieronder een beknopt overzicht.
-
ACOL, Brits systeem, 4 kaart openingen en een zwakke Sans-Atout opening (12-14 punten). Nederlands ACOL heeft een sterke Sans-Atout opening (15-17 of 16-18 punten).
-
Standard American, Amerikaans systeem.
-
2/1 game forcing, Uitbreiding van Standard American.
-
Bridge Base Basic.
-
EHAA (Every Hand An Adventure).
- Sterke klaversystemen, een opening van klaver 1 geeft een sterke hand aan (meestal 16+ punten).
Voorbeelden van sterke klaversystemen zijn:
- Vanderbilt Club
- Precision Club
- Blue Club
-
Kleine klaversystemen, een openingsbod van klaver 1 is verplicht maar niet noodzakelijk sterk.
Voorbeelden zijn:
- Vienna System
- Roman Club
- Polish Club
- Dutch doubleton
- SAYC+
-
Sterke ruitensystemen, vergelijkbaar met sterke klaversystemen. Het bod van ruiten 1 geeft een sterke opening aan, typisch 16+ en het bod van klaver 1 is meestal vaag.
-
Sterke pas-systemen, grotendeels verboden door de meeste organisaties behalve voor de hoogste niveaus, omdat van tegenstanders niet kan worden verwacht om te gaan met zo'n ongebruikelijke aanpak.
-
Relay-systemen, gebaseerd op relay-biedingen; kunstmatige biedingen waarbij de ene partner gewoon de goedkoopste kleur biedt (relay-bod) en hoge kaarten gedetailleerd beschrijft (relay-antwoord) m.b.v. een zeer gecodificeerd schema. Vaak zijn deze systemen niet toegestaan.